Apartments Babaja Duće Omiš | Apartments with pool

Izleti

 

SPLIT (20 km udaljen od Apartmana Babaja)

 

 

Split je kulturno, političko i gospodarsko središte Dalmacije i jedan od najstarijih gradova na svijetu. Vjeruje se da je star 1700 godina, a njegov osnivač je bio rimski car Dioklecijan koji je na području današnjeg Splita dao izgraditi svoju palaču, a iz nje je postepeno nikao grad.

Brojne znamenitosti i ostavštine koje pričaju o burnoj prošlosti, idealna klima, moderni razvoj, specifičan način života i bogata turistička ponuda očaravaju brojne posjetitelje diljem svijeta koji se svakim svojim dolaskom mogu uvjeriti da je Split „najlipši grad na svitu“.

Upoznajte Split kroz priče očuvanih znamenitosti

Najpoznatiji  simbol Splita je Dioklecijanova palača koja je jedan od najljepših i najbolje sačuvanih spomenika rimskog graditeljstva na svijetu. Zbog svoje očuvanosti, ljepote i brojnih znamenitosti, 1979. godine uvrštena je u UNESCO popis svjetske baštine. Dvije glavne ulice, cardo i decumanus, sijeku palaču i spajaju četiri ulaza: Zlatna, Srebrena, Željezna i Mjedena vrata. Glavni ulaz, Zlatna Vrata, nalazi se na sjevernoj strani, a vjeruje se da je upravo kroz njih car Dioklecijan ušao u palaču.

Na središnjem trgu palače Peristilu nalazi se najstarija katedrala na svijetu, katedrala Svetog Dujma. Sagrađena je početkom 4. stoljeća i prvotno je bila carski mauzolej. Zvonik katedrale sv. Dujma  podignut u 13. stoljeću jedan  je od najizvornijih dalmatinskih srednjovjekovnih građevina. Sa 57 metara visokog zvonika moguće je uživati u spektakularnom pogledu na grad i okolne otoke.

Egipatske sfinge stare preko 3500 godina na Peristilu čuvaju ulaz u Dioklecijanove podrume, koji su nekada služili kao skladišni prostor palače, a danas se  u njima održavaju brojne slikarske i kiparske izložbe. Obiđite Vestibul i Jupiterov hram ili se prošetajte najljepšim trgovima poput PjaceProkurativa ili Voćnog trga.

Kupite domaće voće i povrće na Pazaru, a svježu ribu na 120 godina staroj Peškariji. Osjetite specifičan i lagodan ugođaj u gradu, popijte kavu na Rivi, „splitskom dnevnom boravku“, obavite shopping u Marmontovoj ulici, a ugodne i tople večeri iskoristite za šetnju novouređenom Zapadnom obalom. Dotaknite palac Grgura Ninskog i zaželite želju, sigurno će vam se ostvariti.

 

MAKARSKA (35 km udaljen od Apartmana Babaja)

 

Makarska je jedna od najpoznatijih turističkih destinacija na Jadranu. Nalazi se na obali srednje Dalmacije, između planine Biokovo i prekrasnog plavog mora. Mediteranska klima, bujna vegetacija i niska čistih šljunčanih karakteriziraju Makarsku, a stara gradska jezgra obogaćena  turističkom ponudom privlači posjetitelje iz cijeloga svijeta.

Upoznajte Makarsku kroz priče očuvanih znamenitosti

Ime Makarska prvi puta se spominje u dokumentu iz davne 1502. godine. Brojni kulturno povijesni spomenici svjedoče o burnoj prošlosti Makarske, a na njihovim temeljima  razvijena je duga turistička tradicija.

Svi oni koji su zainteresirani za povijesne priče grada Makarske trebali bi posjetiti franjevački samostan star 500 godina. U samostanu je smještena pinakoteka, knjižnica i Malakološki muzej. U njemu se može razgledati više od 3000 različitih vrsta školjaka iz Jadranskog, suptropskih i tropskih mora.

Jedan od najvažnijih simbola Makarske je Crkva Sv. Marka koja je smještena na glavnom gradskom trgu. Njena gradnja počela je 1700. godine, a nikada nije u potpunosti dovršena. Od povijesnih znamenitosti važno je spomenuti i Mletačku česmu iz 1775. godine koja je i danas u funkciji.

Svakako posjetite i crkvu sv. Filipa i Jakova, Kačićev trg, svetište Vepric, botanički vrt Kotišina i Makarsku zvjezdarnicu i provedite nezaboravne trenutke u omiljenoj destinaciji.

 

DUBROVNIK (180 km udaljen od Apartmana Babaja)

 

„Svi oni koji traže raj na zemlji trebali bi posjetiti Dubrovnik“. George Bernard Shaw

Dubrovnik je jedna od najpoznatijih turističkih destinacija na Mediteranu koja opravdano nosi ime Biser Jadrana. Svaki kamen u Dubrovniku odiše brojnim povijesnim pričama ispričanim na suvremen način. Velebne zidine, uske kamene uličice u kojima se na svakom koraku nalaze brojne povijesne znamenitosti, kulturne manifestacije i vrhunska gastronomska ponuda daju posebnu čar ovom gradu muzeju. Popnite se žičarom na brdo Srđ i uživajte u nezaboravnom pogledu. Jednostavno, Dubrovnik se riječima ne može opisati, u Dubrovnik jednostavno treba posjetiti.

Stari Grad Dubrovnik okružen 1940 metara dugim zidinama koje su očuvane u izvornom obliku i predstavljaju prepoznatljivi simbol, kako grada Dubrovnika tako i čitave Hrvatske. Zidine su široke od 4-6 metara, a visoke oko 25 metara. Kriju brojne povijesne priče, tvrđave, palače, ulice i krovove, a njihovu ljepotu i važnost zaštitio je i UNESCO 1979. godine. Sjevernu stranu zidina čuva kula Minčeta koja je izgrađena u 15. stoljeću, a ulaz u dubrovačku luku tvrđava Sv. Ivan. Na istočnoj strani nalazi setvrđava Revelin, a zapadni ulaz u grad vrata od Pila, koja su nekoć imala pokretni most štitile su utvrda Bokar i tvrđava Lovrijenac. Šetnja zidinama predstavlja pravu atrakciju, a pogled na grad, okolne otoke i plavo more ostavlja bez daha svakog posjetitelja.

Stradun je glavna ulica i omiljena šetnica Dubrovčana. U srcu Grada odvijaju se brojne manifestacije, a zabavljači, umjetnici i obrtnici svakodnevno uveseljavaju posjetitelje i predočuju izgled grada u davnim vremenima. U blizini Straduna se nalaze brojne znamenitosti poput Velike Onofrijeve česme, koja je izgrađena 1400. godine, a očuvana do današnjih dana. U vrućim ljetnim danima voda s ove česme predstavlja pravo osvježenje. Na Stradunu se nalazi Orlandov stup, najstarija očuvana skulptura u gradu. Jedna od najljepših gotičko-renesansnih palača je Palača Sponza, koja je bila glavno trgovačko i poslovno središte starog Dubrovnika. Nezaobilazan je i Knežev dvor, nekoć sjedište vlade i dom kneza Dubrovačke Republike, a danas muzej Grada u kojem se može vidjeti povijest i život starih Dubrovčana.

Na mjestu nekadašnje romaničke crkve koja je uništena u velikom požaru u 18.st, izgrađena je Crkva Svetog Vlahe zaštitnika grada Dubrovnika. Posjetite Dubrovnik u vrijeme najvažnijeg vjerskog praznika, Feste sv. Vlahe i  upoznajte kulturu i tradiciju ovog grada.

 

NP SLAPOVI KRKE (90 km udaljen od Apartmana Babaja)

 

Rijeka Krka je krški fenomen, koja, probijajući se prema moru, oblikuje brojna jezera, slapove i brzace. Izvire u podnožju planine Dinare, kraj grada Knina. Zbog prirodnih ljepota i geoloških karakteristika veći dio područja oko rijeke Krke proglašen je nacionalnim parkom 1985.god. Obuhvaća površinu od 109km2 uz tok Krke; dva kilometra nizvodno od Knina do Skradina.

Najimpresivniji i najposjećeniji slapovi su Skradinski buk i Roški slapRoški slap je dobro pristupačan i može se posjećivati tokom cijele godine. Na dužini od 650m tvori ga 12 slapova, s ukupnim padom od 27 m. Na lijevoj obali Krke se nalaze mlinice (mali mlinovi, služe za mljevenje pšenice i kukuruza) na slapovima od kojih su neke i danas u uporabi.

Od Roškog slapa Krka se opet pretvara u izduženo Visovačko jezero. Na sredini jezera je otočić po kojemu je jezero dobilo i ime - Visovac gdje se nalazi crkva i franjevački samostan što krajoliku jezera daje dodatnu tajnovitost. Na otok su se prvi doselili augustinci (pustinjaci) u 14 st. koji su tu sagradili samostan i crkvicu. Godine 1440. godine na Visovac dolaze franjevci iz Bosne tjerani turskom najezdom. Tu se uspijevaju održati sve do danas. U samostanu se čuva vrijedna zbirka knjiga i umjetnina, a između ostalog i 620 turskih dokumenata.

Skradinski buk se ubraja među najljepše sedrene slapove u Europi. Moguće ga je razgledati šetnjom kroz staze i mostove. Kod Skradina Krka utječe u more. Rijeka Krka je bogata različitim vrstama riba od kojih je 10 endema. Brojnost ptica uvrštavaNacionalni park Krka u ornitološki jedno od najvrjednijih područja Europe.

Na rijeci Krki se može kupati samo u dozvoljenim zonama, a Park je moguće obići brodom iz Skradina ili pješice.

 

 

CONTACT - KONTAKT - CONTATTO

APARTMENTS BABAJA - DUĆE - OMIŠ

Adresa: Duće Glavica II/1, 21310 Omiš, Croatia
Tel/Fax: +385 21 73 47 03
Mob:
+385 91 5264 391
E-mail: j.babaja@vip.hr

 

VIDEO